profile picture

Een frisse blik op IT en business services.

2018 May 01 - 423 words - 3 mins - monitoring - Ook beschikbaar in engels

De laatste jaren gebeuren er fantastische dingen op het gebied van IT, de systemen worden steeds meer geïntegreerd (hyper converged) en gestandaardiseerd. Op het eerste gezicht is dit helemaal top; je hebt minder bouwblokken waar je meer mee kan. Er zijn minder zelfgebouwde beheer scripts binnen IT-teams en dus minder inwerktijd voor nieuwe teamleden. Je netwerkleverancier levert nu ook computerdiensten, developers maken zelf de images die eenvoudig in productie gebruikt kunnen worden. Het IT-landschap wordt zo op en top gestreamlined waardoor het in theorie nog sneller en nog beter is.

De werkelijkheid is echter minder rooskleurig. Op architectuurniveau wordt het inderdaad minder complex, maar voor het beheer zijn er minder oplossingen beschikbaar. Vind maar eens een beheerder die de oplossingen écht tot in detail kent. Troubleshooting lukt niet meer zonder een hyperexpert in te huren, integratie en standaardisering vragen om specialisten.

Hoe kunnen we die beheerders nu helpen en op welke manier kunnen we de inzet van specialisten optimaliseren? Inzicht en transparantie zijn de sleutel tot succes. We geven de beheerder data die hen verder op weg helpt. Deze data zit in silo’s verstopt en kan worden ontsloten met verschillende tools, en uit verschillende omgevingen. Deze data wordt pas informatie als we hiervan een totaalbeeld maken, over de tools en omgevingen heen.

Om de impact van een probleem op je omgeving te beperken, wil je dat:

Dit kan alleen met een moderne oplossing die data uit de hele technische omgeving samenbrengt. Deze data kan op veel verschillende abstractieniveaus worden getoond; van ruwe logs en metrics tot een high-level status dashboard. Een oplossing die deze abstractieniveaus logisch aan elkaar verbindt, zodat je cross-functies kan down-drillen. Een oplossing die machine learning toegankelijk maakt en toepast waar het echt nuttig is. En een oplossing die de specialist waarschuwt als er iets vreemds aan de hand is, voordat het impact heeft.

Dit artikel is origineel geschreven voor en gepubliceerd door SMT